A csapadékos, hideg idő beálltával átértékelődnek cipőválasztási szempontjaink. Jogos elvárásunk, hogy ne csak kényelmes legyen és jól mutasson a lábunkon, de meleg, tartós és megbízható is legyen. Jöjjön most 5 strapabíró lehetőség, amik alkalomtól függően könnyen variálhatók.

Elegáns, szaladgálós félcipők

Az Oxford, loafer és mokaszin stílusú cipők nemcsak szépek, de hosszú és sűrű napokon tökéletes társak is. Az Oxford eredetileg formális cipő volt, egyenruhákhoz készült, az 1800-as években vált igazán népszerűvé az Oxfordi Egyetem diákjai körében. Azóta megtartva főbb jellemzőit, hétköznapi viselet, többféle anyagból és többféle színben. A loafert és mokaszint a fűző nélküliségük köti össze, anyagukban azonban eltérőek. A loafer ugyan alkalmi bőrcipőként kezdte, de olyan népszerű lett az amerikai városi divatban, hogy mindennapossá vált. A mokaszin sokkal puhább, rugalmasabb, gyakran színes és díszített, ezért lazább vagy sportosabb öltözékhez ajánljuk.

Vastag magassarkú cipők

Ha szükségünk van arra a néhány extra centire, hogy magabiztosak és csinosak legyünk, miközben egész nap aktívak vagyunk, válasszuk a stabil tömbsarkakat. A bőr, velúr és lakk változatok idén gyöngyökkel, kövekkel kiegészítve igazán szembetűnőek, de hordhatjuk őket hosszú nadrágok takarásában is, kényelmes és biztonságos magassarkúnak számítanak.

Vagány bakancsok

Az idei nyár színes, hímzett, boho felsői szinte kívánták, hogy az ősz meghozza melléjük a hímzett bakancsokat is. A legnagyobb tervezők, a legismertebb bakancs márkák is kijöttek a maguk virágos, olykor népies mintáikkal, idomulva a trendekhez, akár vegán változatban is. Hogy szépnek találjuk-e ezeket, ízlés kérdése, de azon túl, hogy kényelmesek, több öltözködési stílusba is beépíthetők, ráadásul időről időre mindig visszatérnek a divatba, örök darabok.

A szegecses, gyöngyös bakancsok viselése ebben a szezonban nem csak a fiatalok kiváltsága, szolídabb változatait néhány minimalista is beengedi a gardróbjába. Előnyük, hogy sokféle ruhadarabbal hordhatók, és mindegyikkel teljesen más hatást keltenek: képzeljük csak el egy fekete skinny farmerrel, bőrdzsekivel vagy egy sárga kötött ruhával, bokáig érő szövet kabáttal. Máris kreáltunk egy hétköznapi, illetve egy elegánsabb outfitet magunknak.

Sneakerek

Sneakerben járni életérzés, s ha azok vagyunk, akik ezt igazán élik, nem fogunk lemondani róla akkor sem, ha hideg van. Ha szerettük nyáron, szeretni fogjuk ősszel is, mert mi lehet kényelmesebb egy sneakernél? Bélelt és magasszárú őszi-téli kiadással gondoltak ránk a tervezők, végtelen szín- és formaválasztékban, a legidősebbek is bátran hordhatják őket.

Bokacsizmák

Rövid szárú csizmák, magassarkú bokacsizmák, platform talpú csizmák – mind divat idén és bármivel viselhetők. Tartósságukra jellemző, hogy több szezont is bőven kibírnak, így idén talán csak elő kell venni őket a szekrényből. Ha mégis most jött el az ideje egy új beszerzésének, színekben és fazonokban is van miből választanunk. A 70-es éveket idéző fehér műbőr és a futurisztikus fekete városi bőrcsizmák között elég nagy az átmenet, sőt ezen az őszön az cipőboltokban ritkábban található fellelhető bordó vagy éppen zöld velúr is elérhető.

+ Cipőápolási tanácsok

Ha megtaláltuk a tökéletes őszi cipőket, amennyire csak tudjuk, védjük őket az időjárás és a környezet káros hatásaitól, hogy minél tovább hordhassuk őket. Léteznek impregnáló szerek, amelyek védőhatást fejtenek ki, növelik az anyag tartósságát, például egy egyszerű sprayvel vízhatlanná teszik az anyagot. Ha ilyet vásárolunk, olvassuk át gondosan a használati utasítást és végezzük biztonságos és lehetőleg nem zárt helyen az anyagkezelési műveletet, mert tűzveszélyesek, és szembe vagy bőrre kerülve is komoly problémákat okozhatnak.

Mindennapi cipő ápolásunk részeként figyeljünk arra, hogy hűvös, száraz, jól szellőző helyen pihenjenek cipőink. Amennyiben fűzősek, lazítsuk ki őket, hogy belül is könnyen felfrissüljenek, bakancsoknál érdemes a betéteket is kivenni belőlük. Ha beáztak, vizesek lettek, várjuk meg, amíg teljesen megszáradnak, addig hordjunk másikat. Egy nyirkos cipő viselése nemcsak kényelmetlen, de kellemetlen szagokkal is jár. Bőr cipőinket tisztítás után rendszeresen kezeljük a megfelelő ápoló krémekkel, hogy sokáig rugalmasak maradjanak.

Szerző

Az OTTO Blog szerkesztői csapata

Az OTTO Blog szerkesztői csapata

Az OTTO Blogon naponta friss inspirációkat találsz divat, otthon és életmód témákban. Felkutatjuk számodra a legújabb stílustrendeket, legyen szó divatról vagy lakberendezésről. Összegyűjtjük neked a híreket és újdonságokat, hasznos tippeket adunk és életmódtanácsokkal látunk el, bemutatjuk neked a szezon must-have darabjait.