Hogyan mosod a fehérneműidet? Együtt a többi ruhával vagy külön? Milyen mosószert használsz? Milyen gyakran mosod a melltartóidat? Kézzel vagy géppel? Alaposan körüljártuk a fehérnemű mosás témáját és összegyűjtöttük számodra a legfontosabb tudnivalókat, hogy sokáig szépek maradjanak kedvenc alsóneműid.

MELLTARTÓK

Ha vagyunk olyan szerencsések, hogy megtaláltuk a tökéletes méretű, kényelmes melltartót, kell némi odafigyelés, hogy hosszú időn keresztül hordhassuk. Egy jó melltartó vadonatúj állapotában hibátlan tartást biztosít a melleknek, anyaga rugalmas. Hogyan érhetjük el, hogy ezek a rendkívül finom, ugyanakkor kellően erős anyagok mosás közben ne táguljanak és kopjanak meg idő előtt?

Először is: ne mossuk túl őket. A normál, mindennapos viselet esetén a gyakori mosás felesleges, mert lerövidíti a melltartó hordhatóságát. Persze nyári kánikula esetén vagy edzés után nyugodtan mossuk ki a melltartót is gyakrabban.

A melltartót szerintünk 3-4 alkalom után érdemes kimosni, lehetőleg kézzel és folyékony mosószerrel. Különösen fontos a kézi mosás, ha a melltartóban fém merevítő van, így ugyanis elkerülhetjük az anyagsérüléseket. Többször öblítsük át a darabokat, ne csavargassuk erősen, a felesleges vizet törölköző között lazán nyomogatva távolítsuk el belőlük. Szárítógép helyett terítsük törölközőre a kimosott melltartókat, hogy ne veszítsék el formájukat száradás közben, vagy akasszuk ruhaszárítóra a melltartó közepével, így lefelé lógva sem nyúlik meg egyik pántja sem.

Ha mégis géppel mosunk, használjunk mosózsákot, kímélő mosószert és a mosógépet állítsuk a kímélő programra. Minden melltartót bekapcsolva mossunk, hogy ne sérüljenek a csipkék, a díszítő elemek. Válogassuk szét őket színek szerint, vegyük figyelembe a belevarrt címkék utasításait.
A melltartók érzékeny ruhadarabok, lehetőség szerint a fehérneműs fiókban is szellősen tároljuk őket. Semmiképpen se gyűrjük őket, a párnáikra különösen vigyázzunk, ha kevés helyünk van, hajtogassuk a szabásuk vonalát követve. 10-12 óra folyamatos viselés után a melltartónak is szüksége van némi időre, hogy visszanyerje formáját, így a legjobb, ha több melltartót forgatunk, egymást követő napokon nem ugyanazt vesszük fel.

BUGYIK

Alsóneműk esetében is a címke lesz iránymutatás, ami anyagtípustól függően meghatározza a mosási hőfokot. Pamutbugyik esetében sem szabad 40 foknál melegebb vizet használni, kényesebb daraboknál pedig nincs más választás, mint hidegvizes vagy kézi mosás, ha meg akarjuk őrizni őket eredeti állapotukban. Semmiképpen se dobjuk őket nehezebb anyagok (például farmerek), nagyméretű ruhadarabok közé a mosógépbe, mert kinyúlnak, elveszítik elasztikus tulajdonságukat. A női alsókat is odafigyeléssel és óvatossággal mossuk, öblítsük, szárítsuk.

HÁLÓRUHÁK

A pamut, a szatén és a selyem eltérő mosást igényel, a hangsúly azonban minden esetben a kíméletességen van. Érdemes gyakran cserélni őket, így nem árt több garnitúra pizsamát és hálóinget is tartani a ruhásszekrényben. Tisztításkor a túl meleg víz vagy a túl meleg szárítás a hálóruháknak is nagy ellenségei, tönkreteszi a puha anyagot. Vegyük figyelembe a korábban leírtakat, mossuk és szárítsuk őket a bennük lévő utasításoknak megfelelően, gyengéden.

HARISNYAFÉLÉK

Legjobb választás a kézi mosás. Amilyen finoman csak tudjuk, csavargatás nélkül, langyos vízben, folyékony mosószerben tisztítsuk őket. Mosógépben mindenképpen szükséges a mosózsák használata, hogy forgás közben a harisnyák ne feszüljenek a dobnak, így nem fognak kinyúlni. Ha más ruhadarabokat is teszünk a gépbe, ügyeljünk rá, hogy hasonlóan könnyűek legyenek. Harisnyát legfeljebb 30 °C-os programon mossunk kímélő mosószerrel. Nejlonharisnyák esetében a szárítógép használata semmiképpen sem ajánlott, a magas hőfok biztosan sérülést okoz a rugalmas anyagban.

SPORT FEHÉRNEMŰK

A sportoláshoz viselt fehérneműk mosásakor elsődleges célunk az, hogy a mosás semlegesítse a kellemetlen szagokat. Edzés után minél előbb vegyük ki a táskánkból az edzéscuccot, hogy ha nem is tudjuk azonnal kimosni, legyen levegőn, száradjon. Mosáshoz célszerű sportruházathoz kifejlesztett, drogériákban beszerezhető, speciális mosószert használni, ami nem tömíti el a lélegző szöveteket, és nem teszi tönkre az anyag izzadság-ellenálló képességét, de megöli a baktériumokat. Házi praktikákat is bevethetünk: néhány csepp ecet vagy citromlé hatékonyan segíti elő a frissesség elérését. A hőmérséklet kiválasztásakor itt is kövessük a benne található címke utasítását. Öblítő és fehérítő nem szükséges, szárítógép pedig ezúttal sem tanácsos, a sportoláshoz tervezett fehérneműk egyébként is gyorsabban száradnak.

Szerző

Az OTTO Blog szerkesztői csapata

Az OTTO Blog szerkesztői csapata

Az OTTO Blogon naponta friss inspirációkat találsz divat, otthon és életmód témákban. Felkutatjuk számodra a legújabb stílustrendeket, legyen szó divatról vagy lakberendezésről. Összegyűjtjük neked a híreket és újdonságokat, hasznos tippeket adunk és életmódtanácsokkal látunk el, bemutatjuk neked a szezon must-have darabjait.