Akármennyire is vigyázunk magunkra, a hideg őszi-téli időjárásban legyengült immunrendszerrel könnyen megfázhatunk, influenza vírussal is találkozhatunk. A test lehűlése kevésbé felelős a meghűlésért, mint a közösségben szezonálisan terjedő vírusok. Bár mindkét betegség jó esetben magától is meggyógyul, érdemes enyhíteni a tüneteket, hogy elviselhetőbb legyen a gyógyulási szakasz. Influenza alatt csökken a légutak védekezőképessége más kórokozókkal szemben, így gyakran lépnek fel egyidejűleg bakteriális fertőzések is, erre külön oda kell figyelni.

A fertőzés megelőzésének elsődleges módja a gyakori kézmosás. A rendszeres C-vitamin pótlás nem csökkenti a meghűlés kockázatát, sem lefolyása súlyosságát, bár lerövidítheti annak időtartamát” – Wikipédia.

Megfázás elleni természetes gyógymódok

Bár szakemberek szerint a betegség egyetlen igazi ellenszere a sok-sok pihenés, hiszen szervezetünk csak így tudja gyorsan legyőzni a vírusokat, nem sok olyan embert ismerünk, aki a tüneti kezelések egészen széles skálájából semmit sem vet be ilyenkor.

Legfontosabb, hogy ne terjesszük tovább a betegséget, ne menjünk közösségbe, ne utazzunk tömegközlekedési eszközökön, beteg gyereket pedig ne vigyünk iskolába, óvodába. Ha már ily módon megvédtünk másokat, jöhetünk mi magunk és az ágynyugalom, a test pihenése egy nem túl meleg szobában.

A szokásosnál több folyadékra van szükségünk, lehetőleg meleg tea formájában. A gyógyteák (leginkább a kamilla), különösen hatásosak. Ha nem szeretjük az ízüket, inhaláljunk velünk. “A gyógynövény-forrázatok meleg gőzeinek belégzése segíti a légutak tisztulását, javítja a nyálkahártyák vérellátását, megóvja a nyálkahártyát a kiszáradástól, így csökken a köhögési inger és a torokfájás is.”

Immunerősítéskor támaszkodjukn a természet adta hozzávalókra: méz, fokhagyma, fekete retek, gyömbér, citrom, hagyma. Amelyik jólesik, az adott pillanatban segít is. A köhögés megterhelőbb tud lenni, mint maga a megfázás, ezért érdemes enyhíteni eukaliptusz vagy más illóolajok használatával is. Cseppenthetünk párásításhoz használt vízbe, kenhetjük a mellkasunkra, a lényeg, hogy érezzük az orrunkban és a torkunkban az enyhülő fájdalmat. Sós vizes gargalizálással rendszeresen torokfertőtlenítést is végezhetünk.

Otthonunk páratartalma hatással van a hőérzetünkre. Hiába fűtünk, ha a szoba páratartalma alacsony, fázni fogunk, és ez természetesen fordítva is igaz. Megfázásnál nagy segítség a párásítás, de nem kell azonnal drága berendezésekben gondolkodnunk. Fürdés után kihűlésig kádban hagyott víz, radiátorokra terített vizes törölközők, rendszeresen locsolt növények… mind, mind párásítanak. Alternatív megoldásként, kiegészítő terápiaként a tengervizes orrsprayk is ajánlottak. Mivel természetes összetételűek, nem kell tartani a hozzászokástól, az orrnyálkahártya panaszait szépen enyhítik.

Ha már megtörtént a baj, nincs mit tenni, egy hétig biztosan pihennünk kell. Bújjunk be az ágyba puha párnák és meleg takarók közé, készítsünk magunk mellé egy nagy kancsó teát, aztán tereljük el a figyelmünket egy jó könyvvel.

Szerző

Az OTTO Blog szerkesztői csapata

Az OTTO Blog szerkesztői csapata

Az OTTO Blogon naponta friss inspirációkat találsz divat, otthon és életmód témákban. Felkutatjuk számodra a legújabb stílustrendeket, legyen szó divatról vagy lakberendezésről. Összegyűjtjük neked a híreket és újdonságokat, hasznos tippeket adunk és életmódtanácsokkal látunk el, bemutatjuk neked a szezon must-have darabjait.