Egészen biztos, hogy mindannyian vezettünk már bullet journalt, legfeljebb nem tudtuk, hogy így hívják. Amikor a bolti határidőnapló elkezd szűkössé válni, sehogy sem elégíti ki az igényeinket, nem fér bele minden úgy, ahogy az nekünk átlátható lenne, néhány közé ékelt papírlappal automatikusan alkotunk egy új rendszert, ami minden fontos információt tartalmaz a leendő programjainkról, feladatainkról, kötelességeinkről, terveinkről. Nézzük, hogyan lehet ezt a testreszabást még kreatívabban és ügyesebben csinálni.

MI AZ A BULLET JOURNAL ÉS MIRE TUDOD HASZNÁLNI?

A klasszikus bullet journalhoz mindössze egy teljesen üres füzet és egy toll szükséges, semmi más. Mondhatnánk, hogy innentől kezdve csak logikusan, de mindenkinek másképp logikus. Ha a jövőbe nézünk, lehetnek rövid távú és hosszú távú terveink, lehetnek konkrét dátumaink és olyan teendőink, amik függetlenek konkrét napoktól. Vezethetünk slágerlistát, olvasónaplót, edzéstervet, fogyás naplót, gyűjthetünk megnézendő filmeket, listákat a vágyainkról, recepteket, megtakarítások összesítéseit, bármit. Ezek nem férnek bele egy bolti határidőnapló apró rubrikájába, de még napi oldalába se. Ezért tervezzük meg mi, a saját igényeink szerint a felületet.

Bevezetjük a dátumokkal rendelkező eseményeket és teendőket, úgy tervezünk, ahogyan az a mi életünkhöz passzol, nem kézzel készült másolatot készítünk egy nyomtatott határidőnaplóról. Mindig az adott nap felületén játszunk, nem hagyunk egységnyi helyeket előre az év többi napjára. Aki üres papíron azonnal firkálgatni, rajzolgatni kezd, annak van tere erre, aki szereti csiszolgatni a gondolatait, vagy szereti naplószerűen leírni a nap eseményeit, itt nyugodtan túllépheti a napi oldalak átlagos mennyiségét. A bullet journalunk rólunk szól, olyannak kell lennie, amilyenek mi vagyunk.

HOGY NÉZ KI ÉS MIÉRT HASZNOS?

Azon túl, hogy felsorolja a később használt jelöléseket, az éves, havi, heti, napi tervezőt, egy bullet journal millió féle lehet. Vannak teljesen minimál, csak az átlátható rendszer kedvéért készült változatok, vannak végtelenül kreatív, a legkülönbözőbb eszközökkel díszített művészi füzetek, és ugyanezek léteznek digitális változatban is. Amit elsőre talán a legnehezebb megérteni, az a hagyományos naptárakhoz képest újdonságnak számító jelölések. Ez azt jelenti, hogy választunk egy jelet az eseményeknek, egy másikat a gondolatainknak, egy harmadikat a teendőinknek…, és ahol éppen járunk az üres füzetünkben, ott használjuk is ezeket, így áttekinthetővé válnak, időről időre pedig továbbvihetjük a még aktuális teendőket egy új oldalon felsorolt listára.

Nincs szabály, nincs csak ilyen vagy csak olyan útmutatás arra, hogy milyennek kell lennie egy bullet journalnak. Amint kellemetlen feladattá válik a vezetése, el is veszti lényegét. Ha nem könnyíti meg az életünket, ha csak felesleges teherként ülünk fölé, nem ez a mi utunk, válasszunk más életvitelt rendszerező lehetőséget. Ha viszont élmény, akár terápiás jelleggel is, ha feltölt bennünket és segít a számunkra fontos dolgokra összpontosításban, ha betölti a fókusz szerepét, hatalmas életminőségbeli ugrást jelent.

Szerző

Az OTTO Blog szerkesztői csapata

Az OTTO Blog szerkesztői csapata

Az OTTO Blogon naponta friss inspirációkat találsz divat, otthon és életmód témákban. Felkutatjuk számodra a legújabb stílustrendeket, legyen szó divatról vagy lakberendezésről. Összegyűjtjük neked a híreket és újdonságokat, hasznos tippeket adunk és életmódtanácsokkal látunk el, bemutatjuk neked a szezon must-have darabjait.