A tojás a világ minden pontján az újjászületés szimbóluma. Függetlenül vallástól vagy a természet körforgásától, hagyományok sokasága kötődik hozzá. Maga a tojásfestés is ősi szokás, jellegzetes díszítési módokkal és motívumokkal találkozunk az ország különböző tájegységein. Az igazán profi tojásfestők mögött rengeteg gyakorlás és tapasztalat van, kézügyességük lélegzetelállító húsvéti dekorációt eredményez.

De mit tegyünk, ha se ennyi időnk, se ekkora tehetségünk nincs a tojásfestéshez, mégis szeretnénk az ünnepi asztalunkat saját készítésű hímes tojásokkal díszíteni? Szerencsére a húsvéti tojásdekorálás számos formája hihetetlenül egyszerű kreatív tevékenység, ami gyors és látványos eredményt hoz, ráadásul az egész család számára szórakoztató.

HASZNÁLJUK A KAMRA KINCSEIT A BOLTI FESTÉKEK HELYETT!

A természetes anyagok előnye, hogy semmilyen szintetikus színező anyagot nem tartalmaznak, így a bolti festékekkel szemben biztonságosabbak, nem jutnak a tojás belsejébe káros anyagok, amik esetleg allergiát vagy egyéb problémákat okozhatnak. Hátránya, hogy a színek kevésbé élénkek, így világosabb tojásokra van szükségünk, a sötétebb héjúaknak nehéz más árnyalatot adni.

© 2mmedia @ adobe stock

HOGYAN FESSÜK A TOJÁSOKAT?

  1. Először vizes szivaccsal óvatosan tisztítsuk meg a tojásokat.
  2. Festés előtt fél órára áztassuk be őket langyos ecetes vízbe (1 liter vízhez tegyünk 1 evőkanál ecetet), hogy a festék majd jobban megfogja a tojások héját.
  3. Használjunk régi zománcos edényeket, hogy ne fájjon a szívünk, ha az edény falát megfogja a festék.
  4. Tegyünk timsót a színezőbe, ettől a natúr színek kicsit élénkebbek lesznek.
  5. Kanállal mozgassuk a tojásokat a festékben, ne kézzel!
  6. Ha intenzívebb színt szeretnénk, hagyjuk kihűlni a festéket a tojással együtt.

MILYEN TERMÉSZETES ANYAGOKAT HASZNÁLHATUNK?

Kurkuma – Aranysárga

Fél liter vízbe tegyünk 10 gramm őrölt kurkumát, főzzük nagyjából 10 percig, szűrjük le, majd adjunk hozzá 1-2 evőkanál ecetet és fél teáskanál timsót. Utolsó lépésként főzzük a színes oldatban keményre a tojásokat.

Vöröshagyma – vörösesbarna

Tegyünk legalább egy nagy maroknyi hagymahéjat 1 liter vízbe (minél több, annál jobb), főzzük legalább 20 percen keresztül, szűrjük le, a hagymahéjat rakjuk félra. Adjunk a leszűrt oldathoz 1-2 evőkanál ecetet és fél teáskanál timsót. Főzzük keményre a tojásokat a színes lében.

Cékla – rózsaszín, lila

3-4 db megmosott céklát kockázzunk fel, tegyük annyi vízbe, amennyi ellepi. Főzzük 30-40 percig lefedve, majd szűrjük le. Az elkészült és leszűrt oldathoz adjunk 1-2 evőkanál ecetet és fél teáskanál timsót. Főzzük benne keményre a tojásokat.

Sárgarépa – narancssárga

25 dkg apróra vágott sárgarépát főzzünk egy liter vízben 30-40 percen keresztül. Ha a répa már sárgásra színezte a vizet, szedjük ki a sárgarépadarabokat a léből, de szűrjük is le, hogy szép tiszta oldatot kapjunk. Adjunk hozzá 1-2 evőkanál ecetet és fél teáskanál timsót. Főzzük benne keményre a tojásokat.

Kávé – barna

Tegyünk nagyjából 30-50 gramm őrölt kávét 2 liter vízbe. Főzzük 20-30 percen keresztül, majd kis lyukú szűrővel fogjuk fel a zaccot. Az oldathoz adjunk 1-2 evőkanál ecetet és fél teáskanál timsót. Főzzük benne keményre a tojásokat.

Bodzabogyó, áfonya – liláskék

Törjünk össze villával 1-2 marék érett bodzabogyót vagy áfonyát. Forraljuk fel egy liter vízzel, ezután lassú tűzön főzzük tovább fél órát. A szokásos módon szűrjük le a bogyókat, a levéhez adjunk 1-2 evőkanál ecetet és fél teáskanál timsót. Főzzük benne keményre a tojásokat.

DÍSZÍTÉS

Ha elkészültünk a természetes festékekkel, akár további mintákkal is dekorálhatjuk a tojásainkat:

Ombré tojások

Max. 2 cm magas legyen a festék az edényben, hogy ne fedje el mindenhol a héjat. Tegyük bele a megfőzött tojást, hagyjuk ázni 10 percen keresztül. Picit higítsuk a levet, forgassuk meg a tojást, ismételjük az áztatást-higítást addig, amíg mindenhol befogja a tojást a festék.

Csíkos tojások

Tekerjük körbe befőttes gumival a tojásokat, mielőtt beletesszük a festékes oldatba. Csak akkor vegyük le a gumit, ha már teljesen megszáradt a tojás.

Viaszos minták

Egy darabka gyertyával rajzoljunk kedvünk szerint motívumokat a tojásra, ezután mehet is a színes oldatba. Ahol “megrajzoltuk” a tojást, nem fogja befogni a festék.

Berzselés

Gyűjtsünk különleges formájú friss leveleket (fűszernövények, gyógynövények leveleit). Vizezzük be őket, simítsuk rá a megfőzött száraz tojásokra. Egy nejlonharisnya darabbal fogjuk szorosan körbe, cérnával kössük meg. Tegyük bele a fenti vöröshagyma oldatba, áztassuk, amíg eléri a kívánt színt. Vegyük ki, óvatosan vágjuk le róla a harisnyát. Ha kellően rátapadt a levél és a harisnya is elég szoros volt, nem folyik be alá a festék.

EXTRA TIPP

Utolsó mozzanatként kenjük át az elkészült tojásokat néhány csepp növényi olajjal vagy zsírral, hogy szép, ragyogó színt kapjanak hímes tojásaink.

2019.03.28.

Szerző

Az OTTO Blog szerkesztői csapata

Az OTTO Blog szerkesztői csapata

Az OTTO Blogon naponta friss inspirációkat találsz divat, otthon és életmód témákban. Felkutatjuk számodra a legújabb stílustrendeket, legyen szó divatról vagy lakberendezésről. Összegyűjtjük neked a híreket és újdonságokat, hasznos tippeket adunk és életmódtanácsokkal látunk el, bemutatjuk neked a szezon must-have darabjait.