Itt a forróság, amikor könnyű nyári ételek mellett hűsítő italokra vágyunk. A folyamatos folyadékpótlás elengedhetetlen, ezért készüljünk előre, hűtsünk be friss, alkoholmentes házi italokat. Elkészítésük rendkívül egyszerű, és lényegesen olcsóbbak is, mint a bolti üdítők, ráadásul cukormentesen is finomak.

Mi az a smoothie és mivel készítsük?

Friss vagy fagyasztott gyümölcsökből, zöldségekből és fűszernövényekből készülő ital, amit lazítanak/pürésítenek jégkockával, ásványvízzel vagy növényi alapú folyadékokkal. A gyümölcs- és zöldséglevekhez képest sokkal több rostot tartalmaznak, a shake-ekkel ellentétben nincs bennük tejtermék.

Léteznek smoothie-készítő gépek, de nyugodtan használhatunk turmixgépet vagy botmixert is. Vegyük figyelembe a gépünk méretét, teljesítményét és késeit, amikor előkészítjük a hozzávalókat. Ha szükséges, vágjuk kisebb darabokra a gyümölcsöket, zöldségeket.

SMOOTHIE RECEPTEK

Áfonya smoothie        

4 személyre (elkészítési idő: 10 perc)                                                                       

áfonya smoothie
petrrgoskov | Adobe Stock
  • 400 g áfonya (friss vagy fagyasztott)
  • 1/4 avokádó
  • 400 ml kókuszvíz
  • 1-2 lime leve                             
  • 4 lime szelet a díszítéshez
  • jég                
  • 4 darab vékony bambusz nyárs

Mossuk meg az áfonyát. Tegyünk félre 4 szép szemet a díszítéshez. Egy kanállal vájjuk ki a negyed avokádónk húsát. Pürésítsük az áfonyát, a kókuszvizet és a lime levét. Tegyünk jeget a poharakba, majd adagoljuk ki a smoothie-tt. A díszítéshez tűzzük a lime szeleteket és az áfonyát egy-egy bambusz nyársra. Avokádó helyett készíthetjük banánnal is, a kókuszvizet pedig helyettesíthetjük mandulatejjel.           

Nektarin-sárgadinnye-banán smoothie        

4 személyre (elkészítési idő: 15 perc)                                               

irina | Adobe Stock
  • 500 g sárgadinnye
  • 3 (kb. 300 g) nektarin
  • 2 banán                                
  • 200 ml kókusztej (natúr)
  • 1-2 evőkanál citromlé
  • 4 cikk nektarin a díszítéshez

Kaparjuk ki a dinnyemagot, vágjuk le a dinnye héját, és a húsát kockázzuk fel. Mossuk meg a nektarint, felezzük el, szedjük ki a magját, daraboljuk fel. Pucoljuk meg a banánt, ezt is vágjuk fel darabokra. A gyümölcsöket, a kókusztejet és a citromlevet turmixoljuk össze. Adagoljuk ki négy pohárba, ízlés szerint díszítsük a nektarin szeletekkel.

Mangós-rukkolás smoothie        

4 személyre (elkészítési idő: 15 perc)

zamuruev | Adobe Stock
  • 1 nagy csokor rukkola                                                   
  • 1 mangó                                                
  • 35 g gyömbér                                             
  • 750 ml maracujalé

Mossuk meg alaposan a rukkolát és vágjuk nagyobb darabokra. Pucoljuk meg a mangót és távolítsuk el a magját. Tisztítsuk meg egy kanállal a gyömbért és reszeljük le apró lyukú reszelőn. A megmosott rukkolát, a felaprított mangót, a reszelt gyömbért és a maracujalevet mixerrel pürésítsük. Végül öntsük ki az előkészített poharakba és tálaljuk.

LIMONÁDÉ RECEPTEK

A limonádé gyermekkort idéző tökéletesen frissítő nyári ital, ami a cukor-citromlé-víz hármasán túl végtelen módon ízesíthető, sőt dekoratív poharakban jéggel, fűszernövényekkel és gyümölcsökkel díszíthető, még kívánatosabbá tehető.

A klasszikus citromos limonádé

4 személyre (kb. 1 liter, elkészítési idő: cukorszirup főzéssel és hűtéssel 2 óra + 10 perc összeállítás)                                                                          

fahrwasser | Adobe Stock
  • kb. 150 ml frissen facsart citromlé (2 citrom)
  • 1 liter víz
  • cukor ízlés szerint
  • csipet só
  • citromfű vagy menta ízlés szerint

Először elkészítjük a cukorszirupot: 500 ml vizet a cukorral és a sóval addig főzünk, amíg a cukor teljesen fel nem olvad. Ezután hűtsük le a szirupot, majd keverjük össze egy kancsóban a citromlével és a maradék (lehetőleg lehűtött) vízzel. Tegyünk bele pár levél citromfüvet vagy mentát, hogy még finomabb legyen. Tehetünk bele jégkockát is, hogy sokáig hideg maradjon.                                                        

Frissítő uborkás-bazsalikomos limonádé    

4 személyre (elkészítési idő: 10 perc)

zia_shusha | Adobe Stock
  • 1 kígyóuborka
  • 1 citrom leve
  • 8-10 bazsalikomlevél
  • 2-3 evőkanál méz
  • ásványvíz
  • jégkocka

Mossuk meg és pucoljuk meg az uborka 3/4-ét. Egy negyed részt tartsunk meg héjastól és szeleteljük fel vékonyan. A megpucolt uborkát daraboljuk fel és pürésítsük a mézzel és a bazsalikommal. Tegyük bele a citromlevet és öntsük fel ásványvízzel. Az uborkaszeleteket osszuk el négy limonádés pohárban, és öntsük fel az elkészített uborkás limonádéval. Tegyünk bele jégkockát, hogy még frissítőbb legyen.                      

Gyömbéres limonádé – a tökéletes kalóriaszegény szomjoltó

4 személyre (kb. 1 liter, elkészítési idő: főzéssel és hűtéssel 2 óra + 10 perc összeállítás)                                                           

valya82 | Adobe Stock
  • 1 kb. 10 cm-es gyömbér
  • 3 citrom (legjobb a bio)
  • 1 evőkanál méz
  • 1 liter víz

Pucoljuk meg és reszeljük apróra a friss gyömbér darabot. Az egyik citromot alaposan mossuk meg és héjastól vágjuk fel vékony szeletekre. A másik két citrom levét facsarjuk ki. Közben forraljuk fel a vizet egy edényben. Egy limonádés üvegben vagy kancsóban alaposan keverjük össze a reszelt gyömbért a citromlével, a citromkarikákkal és a mézzel. Tegyük hűtőbe két órára, hogy az ízek összeérjenek. Ízlés szerint tehetünk bele mentát, a citrom helyett pedig használhatunk lime-ot vagy narancsot is.

                                           

Szerző

Az OTTO Blog szerkesztői csapata

Az OTTO Blog szerkesztői csapata

Az OTTO Blogon naponta friss inspirációkat találsz divat, otthon és életmód témákban. Felkutatjuk számodra a legújabb stílustrendeket, legyen szó divatról vagy lakberendezésről. Összegyűjtjük neked a híreket és újdonságokat, hasznos tippeket adunk és életmódtanácsokkal látunk el, bemutatjuk neked a szezon must-have darabjait.