Végtelen egyszerűség, fehér falak, természetes anyagok, letisztult formák, natúr bútorok, semleges színű kanapék, pasztell díszpárnák, vászon terítők… – ezeket a jellemzőket soroljuk, amikor észak-európai otthonokra gondolunk, elhelyezzük őket valahol a puritán és a minimál határán, kicsit hidegnek, kicsit vikingnek. Mégis van valami, amit utánozni akarunk, amit Közép-Európában is élni és érezni akarunk: ez pedig a hygge és a lagom.

HYGGE

Bár idén a finnek megelőzték a dánokat a 156 ország boldogságát vizsgáló kutatásban, így is a világ második legboldogabb országa Dánia. A recept, melyet szívesen megosztanak a világgal, a hygge (ejtsd: hügge), sokkal inkább érzések és hangulatok összessége, mintsem megfogható, materiális dolgok, vagy utasítások, szabályok gyűjteménye.

“Dánnak” lenni nem egyszerű, ha korábban sosem adtunk időt és figyelmet a legkisebb örömforrásoknak, apróságoknak, mégis tanulható, és azonnal élvezhető mindaz, amit a dán életérzés magában foglal. Az őszi hónapok és a téli ünnepek különösen alkalmasak arra, hogy vegyünk néhány dán leckét meghittségből és kényelemből, hogy családunkkal és barátainkkal együtt szépítsük, díszítsük környezetünket, átéljük a meleg, barátságos otthon nyújtotta nyugalmat és lelki békét.

A hygge nemcsak tudatosan megteremtett harmónia, saját otthonunk idilli képe, hanem kulturális jelenség is, boldogságunk valódi titka: társas kapcsolataink, közösségi életünk kiindulópontja. Szociális életünk minősége nagyban összefügg azzal, amit boldogságnak nevezünk, így egyáltalán nem mindegy, hogy az élettér, amiben a napjainkat másokkal együtt töltjük, jó közérzettel, pozitív érzésekkel jár-e vagy sem.

A hygge varázslat. Egyszerű, de nagyszerű ötletek sora, amikkel a hétköznapokat élménnyé tehetjük. Hygge minden olyan pillanat, ami bensőséges, amit önmagunkra vagy másokra fordítunk, ami feltölt minket. Lehet ez egy isteni vacsora gyertyafénynél, hosszú beszélgetés egy rég látott ismerőssel, a nagyi fahéjas sütijének illata, de a legbolyhosabb zokni és a legpuhább takaró melege is.

LAGOM

A svéd életstílus alapja a “nem túl kevés, nem túl sok – éppen elég” elv, melynek főbb jellemzői a visszafogottság, az önfegyelem, az egyensúly és a környezettudatosság. Lakberendezési szempontból a praktikusság kiemelt fontosságú, s még ha itt délebben ridegnek is érezzük, a kevés dekoráció, a kevés függöny is csak hozzájárul a tökéletes összhanghoz.

Akárcsak a dánok a hygget, a svédek sem szeretik lefordítani a lagomot, szerintük nincs megfelelője ennek az “éppen elég, pont jó” érzésnek/életvitelnek más nyelvekben. Ha mégis megpróbáljuk körülírni, egyfajta tudatosságot kell elképzelnünk, amiben prioritást élveznek a valóban fontos dolgok: a közvetlen környezetünk, az emberek, az állatok, a növények.. tehát a Föld és minden lakója, illetve a velük eltöltött idő minősége.

A lagom felelősségvállalás és önzetlenség is egyben, aminek mindenki egyformán részese, nem kér a túlzásokból, a felesleges luxusból, a zsúfoltságból, pazarlásból, nem hivalkodó, nem gyűjtögető, egyszerűen csak hagyja, hogy a lehető legtermészetesebb módon áramoljon az egészséges mértékű jólét és jóllét mindenkihez.

A lagom a svédek arany középútja, a mértékletesség mindenben. A lagom szabadság, amivel elejét vesszük a mértéktelenségnek és a vele járó boldogtalanságnak. A lagom tisztánlátás, derű, szerénység. Olyan pozitív attitűd, ami képes irányt mutatni a mai világban.

Szerző

Az OTTO Blog szerkesztői csapata

Az OTTO Blog szerkesztői csapata

Az OTTO Blogon naponta friss inspirációkat találsz divat, otthon és életmód témákban. Felkutatjuk számodra a legújabb stílustrendeket, legyen szó divatról vagy lakberendezésről. Összegyűjtjük neked a híreket és újdonságokat, hasznos tippeket adunk és életmódtanácsokkal látunk el, bemutatjuk neked a szezon must-have darabjait.