Otthonunk bármely pontja jobban elviseli a rendetlenséget, mint a konyhánk. Ez az a helyiség, ami pillanatok alatt csatatérré tud változni, ez az a terület, ahol nem halogatható túl sokáig a takarítás. Néhány egyszerű ötlet következik most, ami segít megteremteni és fenntartani a rendet, hogy szeressünk a konyhánkban időzni, sütni, főzni, alkotni.

5+1 TIPP, HOGY REND LEGYEN A KONYHÁBAN

1. Válasszuk külön a naponta és a ritkán használt eszközöket!

A gyakran használt konyhai eszközöket, tárgyakat és konyhai kisgépeket tegyük könnyen elérhetővé, a ritkábban elővett holmikat magasabbra, mélyebbre, messzebbre. A szezonális vagy ünnepi kellékeket, gyertyákat, terítőket, tányérokat tegyük teljesen külön a mindennapokon használtaktól a konyhaszekrény magasabb részére vagy ha van, tálalószekrénybe. Amit csak lehet, rejtsünk el a szemünk elől!

2. Szortírozzuk ki a felesleges konyhai eszközöket!

Akárcsak ruhák esetében, serpenyők, bögrék, tálak, háztartási gépek esetében is először tegyük félre egy-két hónapra azokat, amiket kidobásra ítélünk. A kisebb készlet előnye ugyanaz, mint a hátránya: nem tud feltornyosulni a mosogatóban, viszont kénytelenek leszünk elmosni, ha újra szükségünk lesz rá.

3. Sütés-főzés közben is pakoljunk el!

A konyhapultot takarítsuk azonnal, hagyjuk szabadon a következő munkavégzésig, amennyire csak lehet, tartsuk üresen a mosogatót! Szabad pillanatokban töröljük át a munkagépeket, sepregessünk!

Nem egyszerű feladat, de ne engedjük, hogy mindenféle tárgy a konyhában landoljon! Legyen külön helyük a leveleknek, újságoknak, könyveknek, játékoknak…

4. Tároljunk okosan!

Kisebb méretű üvegek, fűszerek tárolásához használjunk a szekrényekben mini lépcsőket vagy forgótalpat, így a hátsó sorokban elhelyezett hozzávalókat is azonnal láthatjuk, azonnal elérhetjük.

Ha kevés a szekrény, használjuk a függőleges falfelületeket is fűszertartóknak, mágneses késtartóknak, nyitott polcoknak.

Pultok és asztalok alá válasszunk kisebb fiókos tároló egységeket, tekintsük polcnak a belső ablakpárkányokat!

Használjuk ki a szekrényajtók belső falát is ajtóra akasztható fém tárolókkal, felragasztható csipeszekkel, horgokkal. Mérjük le a szekrények belsejét, vegyünk pontosan beleillő kosarakat vagy dobozokat az apróbb zsákos hozzávalóknak.

Kisebb konyhai dolgokhoz használjunk rendszerező dobozokat, amikben 4-16 féle apróság is jól megfér egymás felett.

5. Tematizáljuk a tartós élelmiszereket!

Tároljuk egy helyen az azonos kategóriába sorolható termékeket, hogy mindent könnyen megtaláljunk.

A tartósság érdekében használjunk visszazárható tasakokat és zárható üvegeket.

Ha szerencsések vagyunk és van kamránk, időről-időre nézzük át azt is és dobjuk ki, ami lejárt!

Használjunk fekete krétatáblát (házilag is elkészíthető, ötletek itt és itt) vagy fehér mágnestáblát, amire azonnal felírhatjuk, ha valamit később be kell szereznünk. Induláskor elég lefotóznunk a napközben összeírt bevásárlólistát.

+1. Vedd komolyan a nejlonzsákokat, műanyag dobozokat!

Jelentéktelennek tűnnek, mégis rendetlenség érzetét keltik és káoszt tudnak okozni a felhalmozott nejlonzsákok, különböző méretű és formájú műanyag ételes dobozok, egymásba nem pakolható tálcák, apró sütőformák. Ezek rendszerezésére segítségül hívhatjuk a nem kimondottan konyhai tárolókat is.

Például irattartóba állíthatjuk a hosszúkás tálcákat, csipeszes vállfáról lógathatjuk le a szatyrokat. Az üres műanyag dobozokat rendszeresen szelektáljuk, tetejüket rátéve tároljuk. A kisméretű sütőformákat fűzzük fel egy szalagra, így nem akadnak egymásba, egyetlen mozdulattal elérhetők, és még jól is mutatnak, ha nyitott polc szélére akasztjuk őket.

Nejlonzsákok tárolására vásárolhatunk műanyag fali tartót, de házilag is készíthetők vászon vagy fa tartók, amelyek takarnak, mégis egyszerű kihúzni belőlük egyetlen darabot.

2019.03.07.

Szerző

Az OTTO Blog szerkesztői csapata

Az OTTO Blog szerkesztői csapata

Az OTTO Blogon naponta friss inspirációkat találsz divat, otthon és életmód témákban. Felkutatjuk számodra a legújabb stílustrendeket, legyen szó divatról vagy lakberendezésről. Összegyűjtjük neked a híreket és újdonságokat, hasznos tippeket adunk és életmódtanácsokkal látunk el, bemutatjuk neked a szezon must-have darabjait.