Fények nélkül elképzelhetetlen a karácsony. A csoda, amire ilyenkor várunk, fények nélkül nem jön el. Hogyan teremtsük meg az ünnepi légkört, a meghitt hangulatot kültéri és beltéri fényekkel? Hogyan játszunk a fényekkel, hogy még melegebbnek, még meseszerűbbnek érezzük ezt az időszakot?

A karácsony színei, illatai és fényei külön-külön is erősen hatnak ránk, de együtt igazi élményt jelentenek. Ha szeretnénk emlékezetessé tenni az év utolsó napjait, a karácsonyfa világítása mellett tervezzünk apró fényforrásokat, tereket kiemelő fényfüzéreket otthonunkba, ejtsük vele ámulatba a kicsiket.

Először is döntsük el, hogy hideg vagy meleg fényeket használjunk

A hideg fehér és kék fények egészen más tónust adnak, mint a meleg sárgák. Ha a fán hideg ezüstös díszeket használunk, vagy ha eleve hideg árnyalatúak a falak, bútorok, különleges jeges-telet varázsolhatunk szobánkba. A piros-arany és a meleg égők kombinációja a fűtött kuckó hatását éri el, menedék a hideg elől, a kényelmes otthon, ahol biztonságban vagyunk.

Ha megtehetjük, hogy kint is és bent is díszítsünk, variálhatjuk ezeket kedvünkre: külső ablakpárkányra kékesen csillogó jégcsapfüzér vagy fehér hópihe füzér, belső ablakkeretre sárga fényfüggöny. Néhány kerti fára kültéri ledfüzér, néhány benti bútorra beltéri csillag izzósor. Külső oszlopokra ezüst girland, belső korlátokra színes gyertya füzér.

Megbízható forrásból szerezzük be a fényeket, hogy garantált legyen a biztonság

Beltérre tervezett égőket ne tegyünk kintre, olvassuk el figyelmesen a termékleírásokat, használati utasításokat, nagyobb méretű világító karácsonyi ledszobrok esetén tervezzük meg a területüket. Figyeljünk az energiatakarékosságra, és arra, hogy fénytengerünkkel senki nyugalmát ne zavarjuk.

Kiváló minőségű led rénszarvasok, pingvinek, hóemberek sok ezer órás élettartammal, időzítőkkel, automata ki-bekapcsolókkal szolgálhatják a karácsonyi ünnepkört adventtől vízkeresztig, de házilag is készíthetünk fényekkel játszó asztali díszeket, koszorúkat a lakás minden helyiségébe. Illatgyertyák, mécsesek, karácsonyi lámpások, ezüst és arany gyertyatartók mellett led izzósorokat is tehetünk üvegekbe, vázákba, karácsonyi díszekkel dekorálva.

Kreativitásunk nem mehet a biztonság rovására. Mindig bizonyosodjunk meg róla, hogy házilag készült díszítő elemeink nem tűzveszélyesek, nem okozhatnak sérülést senkinek, legfőképpen kisgyerekeknek.

Mennyit és mekkorát?

Mindenki maga dönti el, mennyire látványosan, mekkora pompával ünnepli a karácsonyt. Ha már van elképzelésünk arról, hogy hová szeretnénk fényeket, érdemes elővenni a mérőszalagot. Egy 300 égős fényfüzér hosszúnak tűnhet, de megesik, hogy alig 2 méter, ami nem elég csak egy tükör díszítésére. Egy ház külsejére legalább 20-30 méteres fénylánccal kell számolni, egy átlagos méretű karácsonyfára pedig 5 méter égősor az ideális.

Engedjük el a fantáziánkat! Bármit megvilágíthatunk egy égősorral. Bármit! Rátekerhetjük a kedvenc használati tárgyunkra, vagy a kedvenc hangszerünkre, sportszerünkre, kirakhatunk belőle betűket, szavakat, üzeneteket, kiemelhetjük vele az év legjobb fotóit a falon. Mindegy, melyiket választjuk, minden egyes pici izzó hozzáad majd a hangulathoz, ami idén jobb lesz, mint valaha.

——-

BIZTONSÁGI JELEK

CE – Megfelel az Európai Unió biztonsági követelményeinek

IP20 – Csak belső térbe alkalmas égők

IP44 – Porálló, bírja a ráfröccsenő vizet, de szintén csak belső térbe alkalmas

IP65 – Biztonságos kültéri használatra, porálló, vízálló