Amint hivatalosan is véget ér a karácsonyi ünnepkör, vízkereszt után máris kezdődik a farsang, a bálok időszaka, ami húsvét előtt 40 napig tart. Attól függően, hogy mennyire korán vagy későn jön el a húsvét, a szezon hossza is változik, vannak évek, amikor egymást érik a legnagyobb események. Léteznek országszerte kisebb vagy kötetlenebb mulatságok, és vannak szigorú szabályok szerint lebonyolított nagyszabású bálok is, amik – mondhat bárki bármit – a ruhákról szólnak. Nézzük, mit is jelentenek pontosan a dress code-ok, mi az elvárt viselet mind a hölgyektől, mind az uraktól ezeken a rendezvényeken.

WHITE TIE

Egy ilyen bál nagyon előkelő vendégeket feltételez, nemcsak ruházatunkkal, de előírt viselkedésünkkel is alkalmazkodni kell a vendéglátók és meghívottak etikettjéhez. Férfiaknak frakk a hozzá tartozó villás farkú zakóval, megfelelő gallérú és szabású fehér inggel, fehér mellény, fehér csokornyakkendő, fekete zokni, fekete lakkcipő, nőknek pedig nagyestélyi kötelező könyököt takaró hosszú kesztyűvel, amit az este során folyamatosan viselni kell.

BLACK TIE vagy FORMAL

Este 6 után kezdődő jeles események elegáns alkalmi ruhája. Férfiaktól elvárja a fekete szmokingot fehér inggel, fekete mellénnyel, fekete kötött csokornyakkendővel és fekete cipővel. Nőktől pedig a kisestélyit (ami hasonlóképpen hosszú, mint a nagy, de a vállakat szabadon hagyja) kesztyű nélkül, esetleg engedi a csinos, de semmiképpen sem kihívó rövid koktélruhát, ha ez megfelel a helyi szokásoknak.

SZÍNEK, SZABÁSOK, KIEGÉSZÍTŐK

Ha párban megyünk a bálba, illik összeöltözni. A férfiak fekete-fehér alkalmi viselete mellett a nők szabadon válogathatnak a színek közül, figyelembe véve az év báli ruha színeit, ami ezúttal a királykék és a smaragdzöld. A lila már nem divat, a barna és a bogyószínek pedig inkább a hétköznapi viselet színei. A klasszikus feketével és pirossal nem tévedhetünk, de fennáll a veszélye, hogy nem is tűnünk ki a tömegből. Hagyományos bálokra kizárólag hosszú ruhákban gondolkodjunk.

Szabásvonalak tekintetében az egyenes, a testre simuló, a derékban karcsúsított, vagy a térd alatt kicsit bővülő fazonok idén a legnépszerűbbek, különösen váll nélküli változatokban stólákkal. Hangsúlyos dekoltázsok helyett válasszuk inkább a rafinált tűzéseket és hátmegoldásokat, díszítésként pedig a csipkét, a hímzést, tollakat, selyem öveket, kristályokat.           

Ha a ruhánk feltűnő díszítésekkel teli, az ékszereket akár teljesen elhagyhatjuk, ha viszont egyszerű ruhát választunk, viselhetünk hangsúlyosabb fülbevalókat, láncokat. Sem a frizurát, sem a sminket nem ajánlott túlzásba vinni. Figyeljünk rá, hogy harmonizáljon az ünnepi megjelenésünkkel, mindig inkább visszafogott legyen, mint harsány.         

A táskánk lehet bőr vagy selyem kisestélyi táska, elegáns borítéktáska, lehetőség szerint megközelítve a cipőnk színét és anyagát. Fő szabályként elmondható, hogy sötét ruhához sötét körömcipőt vagy szandált, világos ruhához pedig világos lábbelit kell felvennünk harisnya nélkül. Ha mégis elkerülhetetlen a harisnya, legyen szinte láthatatlan.

Férfiak a dress code-nak megfelelően öltönyben is megjelenhetnek számos eseményen. Törekedjünk a regular vagy slim fit szabásvonalra és a legsötétebb színekre. A fekete ezúttal is tökéletes. Válasszunk a hétköznapinál első ránézésre is alkalmibb darabot, például szatén hajtókás zakót. Még valami: éjfélig illik maradni.                   

Szerző

Az OTTO Blog szerkesztői csapata

Az OTTO Blog szerkesztői csapata

Az OTTO Blogon naponta friss inspirációkat találsz divat, otthon és életmód témákban. Felkutatjuk számodra a legújabb stílustrendeket, legyen szó divatról vagy lakberendezésről. Összegyűjtjük neked a híreket és újdonságokat, hasznos tippeket adunk és életmódtanácsokkal látunk el, bemutatjuk neked a szezon must-have darabjait.