Bár sokan gondolják, hogy a kapszula gardrób egyfajta válasz az elmúlt évtizedek fast fashion trendjére, a kifejezés 1970-ben született, amikor Susie Faux londoni butiktulajdonos létrehozott egy olyan időtálló ruhagyűjteményt, amelynek elemei soha nem mennek ki a divatból és könnyen bővíthetők szezonális darabokkal.

MILYEN MA EGY KAPSZULA GARDRÓB?

Évszakok szerint és praktikussági alapon összeválogatott ruhatár, maximum 30-40 egymással jól kombinálható egyszerű darabbal, amelybe az alsóneműket, zoknikat, hálóruhákat nem számoljuk bele.

KINEK VALÓ ÉS KINEK NEM?

A kevesebb négyzetméteren élők maguktól is eljutnak a kapszula gardrób tematikájához, miután véges a hely, az átláthatóság iránti igény pedig mindenkit utolér. Lényegesen nagyobb kihívás egy átgondolt ruhatár megvalósítása ott, ahol bőven van tér, nem jelent napi problémát a holmik felhalmozása.

A külső körülmények mellett mi magunk, életvitelünk és öltözködési stílusunk is befolyásolja gardróbunk méretét. Senkinek sem javasoljuk, hogy azonnal álljon neki és szabaduljon meg ruhái többségétől. Mielőtt végleges döntésre szánjuk magunkat, tartsunk legalább egy próba hónapot a megfelezett vagy megnegyedelt lehetőségekből öltözködve. Egy időre tegyük félre az eladásra, elajándékozásra, kidobásra szánt holmikat, nézzük meg, hogy a kezdeti lelkesedés tartós lesz-e, nem hiányzik-e valami, nem találjuk-e unalmasnak a megmaradt készletet. Fájó lenne újra megvásárolni a kidobott darabokat.

Akik egy hónap után megkönnyebbülést éreznek, kapszula gardróbjuk minden egyes darabját szeretik, élvezik a lényegesen kisebb választékot, bátran továbbadhatják régi (talán sosem hordott) ruháikat. Akiket frusztrál, hogy úgy érzik, szinte mindig ugyanabban vannak, nem elég kreatív számunkra a kiválasztott darabok egymással variálása, engedjék el ezt a projektet. Számukra az évszakonkénti szelekció a jó választás, amikor csak az aktuálisan viselt ruhák érhetők el könnyen a szekrényben, a többit hónapokra elpakolják, így mikor újra előkerülnek, szinte új ruhadarabként örülhetnek nekik.

A KAPSZULA GARDRÓB ELŐNYEI ÉS HÁTRÁNYAI

Környezettudatosan gondolkodunk, nem veszünk felesleges, ritkán hordott ruhákat, sőt a pénzt takarítunk meg is igaz lehet, hacsak nem költünk ugyanannyit sokkal jobb minőségű holmikra. Mindkettővel jobban járunk, ráadásul elmúlik a “nincs egy rongyom se” érzés, hiszen csak a tökéletes darabok maradnak.

Akik első hallásra egysíkúnak gondolják a kapszula gardróbot, többnyire fekete-fehérben vagy monokróm ruhatárban gondolkodnak, pedig színes és mintás ruhákból is összeállítható egy optimális mennyiségű kollekció. Igazi hátrány azokat éri érzelmileg, akik a vásárlásról nem tudnak lemondani, szeretnek a kínálattól elcsábulni. Emellett azt is be kell látnunk, hogy 30-40 tökéletes darabot megtalálni, sehol sem egyszerű.

MIRE ÜGYELJÜNK A VÁLOGATÁSNÁL?

A nem szeretem, egyszer még belefogyok, kopott vagy szakadt ruhák sorsa egyértelmű: szabaduljunk meg tőlük. Ezt követően válasszunk ki alapdarabokat, amik könnyen variálhatók másokkal, figyelembe véve, hogy milyen iskolai- vagy munka környezetben töltjük a napjainkat, milyen gyakorisággal sportolunk vagy járunk alkalmi eseményekre.

A fő színvilágot akkor is meg kell határoznunk, ha tarka minimál gardróbot szeretnénk, senkinek sem áll jól minden szín. Ez esetben például a színes ruhák egyszínű kabátokkal és kendőkkel, vagy az egyszínű ruhák mintás kiegészítőkkel jól működnek. Ha viszont nyitottak vagyunk az egyszerűbb megoldásokra, válasszuk a klasszikus formákat, és határozzuk meg a bázis színeket! Célszerű semleges árnyalatokra építeni, figyelembe véve, hogy melyik évszak típusba tartozunk. A kiválasztott 4 szín jellemezze az alapdarabokat, amik egymással mindenféle variációban viselhetők. Célunk, hogy a minimális készletből maximalizáljuk a létrehozható outfitek számát. Ha jól választunk, extra színként, kiegészítőkben egy ötödik hozzájuk adható.

A 4 fő színnel játszó kapszula gardróbosokra jellemző kifinomultság a szövetek kiválasztásában rejlik. Ugyanazzal a kék színnel teljesen más hatást érhetünk el, ha az anyag szatén vagy éppen bársony. Illetve, hogy ruháik helyett inkább sminkben (főleg rúzsban), körömlakkban, ékszerekben, cipőkben, táskákban választják a harsányabb, feltűnő színeket.

Szerző

Az OTTO Blog szerkesztői csapata

Az OTTO Blog szerkesztői csapata

Az OTTO Blogon naponta friss inspirációkat találsz divat, otthon és életmód témákban. Felkutatjuk számodra a legújabb stílustrendeket, legyen szó divatról vagy lakberendezésről. Összegyűjtjük neked a híreket és újdonságokat, hasznos tippeket adunk és életmódtanácsokkal látunk el, bemutatjuk neked a szezon must-have darabjait.