Hiszünk benne, hogy a karácsonyi ajándékozások, szilveszteri bulik akkor a legemlékezetesebbek, ha saját készítésű finomságokkal is meglepjük családtagjainkat, barátainkat. A meghitt hangulattal keveredő ízek, illatok sokáig velünk maradnak, így egy apró gasztroajándékkal sokkal többet adhatunk, mint gondolnánk.

Csak a képzelőerőnk szabhat határt, ha azon ötletelünk, milyen ehető-iható ajándékot készítsünk hatalmas nagy szeretettel. A csoki bonbonok, karácsonyi nyalókák igényelnek némi kézügyességet, de ki ne értékelné egy házi édesség tökéletlenségét? Lényegesen egyszerűbb viszont, ha szárított gyümölcsökből vagy gabonapelyhekből készítünk illatos mixet, ha jóféle fűszerekből állítunk össze keveréket, vagy ha olívaolajat ízesítünk növényekkel. Bármelyiket is választjuk, adjuk meg a módját, öltöztessük ünneplőbe, szép dobozba, különleges üvegbe, hogy az asztal dísze, az ünnepi vacsora része legyen.

Mi most három, többszörösen kipróbált alkoholos italt ajánlunk, három édes, illatos házi likőrt, amelyek garantáltan hagyományos ünnepi itallá válnak, ha megkóstoljuk őket.

Toffifee likőr

  • 100 g barnacukor
  • 1 tojás
  • 15 db toffiefee
  • 200 ml sűrített tej
  • 200 ml tejszín
  • 200 ml vodka

1. A Toffifee-t fél órára a mélyhűtőbe tesszük, hogy kicsit megkeményedjen, így lesz a legkönnyebb összeaprítani.

2. A fagyott toffifeeket aprítógépbe rakjuk és összedaráljuk.

3. A barna cukrot, a tojást és a felaprított toffifeet egy lábasba rakjuk és kis lángon az egészet összeolvasztjuk, míg egy krémes masszát kapunk.

4. Hozzáöntjük a sűrített tejet és a habtejszínt, majd összeforraljuk.

5. Ezután a tűzről levéve botmixerrel simára mixeljük.

6. Teljesen lehűtjük, csak ezután adjuk hozzá a vodkát.

7. Sterilizált, tiszta üvegekbe töltjük. Hűtőben 2-3 hétig eláll.

Ír krémlikőr

  • 250 ml habtejszín (30-32%-os)
  • 20 ml 3,5%-os tej
  • 30 g kristálycukor
  • 170 g cukrozott sűrített tej
  • 50 ml erős kávé
  • 200 ml whiskey
  • 1 evőkanál vanília esszencia

1. A tejszínt a tejjel forráspontig felmelegítjük, majd félretesszük.

2. A cukrot egy magas falú lábasban karamellizáljuk. Ha karamellizálódott a cukor, folyamatos keverés mellett hozzácsurgatjuk a forró tej és tejszín keverékét.

3. Ha simára kevertük, hozzáadjuk a sűrített tejet, a whiskeyt, a kávét, és az egészet felforraljuk.

4. Ezután üvegekbe töltjük a likőrt, és a hűtőben minimum 1 napon át érleljük, hogy az ízek tökéletesen összeérjenek benne.

Forrás: cookpad.com

Narancslikőr

  • 1 l jó minőségű vodka
  • 40 dkg cukor
  • 5 nagy narancs
  • 1 citrom
  • víz

1. A gyümölcsöket kefével alaposan megmossuk, hogy eltávolítsuk róluk a vegyszermaradványokat.

2. Zöldséghámozóval megpucoljuk a narancsokat. Figyeljünk rá, hogy a héjakon ne maradjon fehér rész, mert attól a likőr keserű lehet.

3. A héjakat egy nagy, tisztára mosott befőttes üvegbe tesszük, ráöntjük a vodkát, lefedjük, és sötét, hűvös helyen állni hagyjuk legalább egy hétig. Keverjük fel mindennap.

4. Egy hét elteltével a cukorból és 5 dl vízből szirupot főzünk. Ha kihűlt, a leszűrt likőrhöz öntjük, és lezárva ismét eltesszük pihenni, ezúttal két hétig, naponta felrázva.

Tipp: minél tovább érik a likőrünk, annál finomabb lesz.

Forrás: vital.hu

Szerző

Az OTTO Blog szerkesztői csapata

Az OTTO Blog szerkesztői csapata

Az OTTO Blogon naponta friss inspirációkat találsz divat, otthon és életmód témákban. Felkutatjuk számodra a legújabb stílustrendeket, legyen szó divatról vagy lakberendezésről. Összegyűjtjük neked a híreket és újdonságokat, hasznos tippeket adunk és életmódtanácsokkal látunk el, bemutatjuk neked a szezon must-have darabjait.