Legendák egész sora fűződik a karácsonyfához, nehéz megmondani, hogy eredetét tekintve a 16. századig, vagy egészen a középkorig kell visszanyúlnunk. Néhány forrás szerint már az újkor előtt szokás volt kivágni egy Jézus életét jelképező fiatal fát, ami az ifjú élet feláldozását jelentette. Más archívumok azt az elképzelést erősítik, hogy Luther Márton, a protestáns reformáció szellemi atyja állított először karácsonyfát a gyermekének. Ezzel párhuzamosan Németországban örökzöldek helyett deszkákból, vagy virágcserépben gallyakból készítettek karácsonyi piramist, aminek a tetején gyertyát gyújtottak.

A 20. század elején terjed el széles körben a karácsonyfa állítás szokása, és bár eredetileg keresztény ünnepként, Jézus születésére emlékeztek vele a hívek, ma már vallástól függetlenül népszerű hagyomány szinte minden családban.

Országonként változó, hogy mikor díszítik fel a fát, ami nagyban meghatározza, milyen is legyen az a fa. Az Egyesült királyságban a Halloweent követő napokban elkezdődik a készülődés, így novemberben már a legtöbb fa áll. Mivel a vágott fenyők ritkán bírják ki hónapokon át a lakásban, főleg locsolható élők és műfenyők fényesítik az otthonokat. Délebben fekvő országokban, ahol ritkábbak a fenyőfélék, akár szobrokkal is helyettesíthetik a valódi fákat, de északon, ahol pazar a fenyőfélék választéka, szintén nem jellemző, hogy bevinnék a legszebbeket az otthonokba. Több országban szilveszterhez kötődik a faállítás és ajándékozás, míg Magyarországon a legtöbb családban tartja magát a hagyomány, hogy szenteste öltöztetik díszbe a fenyőt.

Európában 10-12 féle természetes fenyőből lett karácsonyfafenyő az idők során, elsősorban színükben és levelükben fedezhető fel azonnal a különbség. A sötétzöldtől az ezüstösen fénylő kékesen át egészen a fehér csíkosig terjed a skála. A ritka és gyakori fajok között is találunk hosszabb és rövidebb ágút, levelűt, és persze a formájuk is teljesen változó a pici tömzsitől a kúpos hegyesig.

Már hetekkel az ünnepek előtt érdemes utánanézni, honnan tudjuk beszerezni a fánkat. Lehetőleg megbízható termesztőt keressünk a környékünkön, aki jó minőségű, szép formájú fákat kínál, és meg tudja mondani, mikor vágták ki őket. Ha már most sincs benne elég nedvesség, rázogatásra azonnal hullatja a leveleit, a meleg lakásban pillanatok alatt teljesen lepereg.

Sokan főleg lelkiismereti kérdésből választják a kisebb gyökeres fenyőket, de a tapasztalat azt mutatja, hogy azoknak sincs nagyobb esélyük a túlélésre. A nagy hőmérséklet különbséget kevés földlabdás fenyő tudja átvészelni, ha mindenképpen ezt választjuk, a lehető legrövidebb ideig, csak a tényleges ünnepnapokra tartsuk a lakásban.

Megnyugtatásképpen elmondható, hogy a kivágott fenyők faiskolákban nevelkednek és egész életükben a karácsonyra készülnek, nincs közük erdei társaikhoz. Mindegyiknek van előnye és hátránya, várható viselkedése zárt térben, ezekről érdemes előre tájékozódni. Lehet, hogy egyik illatosabb a többinél, de hamarabb szárad, másik tartósabb, de a tűlevelei sokkal jobban szúrnak, és nem utolsó sorban egyik olcsóbb, míg másik méregdrága.

Ha sikerül megbarátkoznunk a műfenyő gondolatával, hosszú távon pozitív élmény lesz. Egyszer kell megvennünk, sokkal kevesebb vesződséggel jár, bárhová letehető, mérete és formája mindig nekünk tetsző lesz, ráadásul már egészen élethű változatok kaphatók, amik kibírják azt is, ha hosszabb időn keresztül szeretnénk élvezni a karácsonyi hangulatot.

Többféle tudományos kutatás és összehasonlítás készült már arról, hogy a valódi fenyők kivágása és későbbi megsemmisítése jelent-e nagyobb környezetszennyezést, vagy a műfenyők előállítása és szállítása. Bár a mérleg nyelve hol ide, hol oda billen egy picit, alapvetően ugyanott vagyunk, a karácsonyi égősorunkkal nagyobb kárt okozunk a természetnek.

Válasszuk azt a fát, amelyik jó érzést kelt bennünk, amelyikről úgy érezzük, hogy hozzáad a karácsonyi hangulatunkhoz, amelyik emlékeket idéz, amelyik szokását szeretnénk hagyományként mi is továbbadni.

Szerző

Az OTTO Blog szerkesztői csapata

Az OTTO Blog szerkesztői csapata

Az OTTO Blogon naponta friss inspirációkat találsz divat, otthon és életmód témákban. Felkutatjuk számodra a legújabb stílustrendeket, legyen szó divatról vagy lakberendezésről. Összegyűjtjük neked a híreket és újdonságokat, hasznos tippeket adunk és életmódtanácsokkal látunk el, bemutatjuk neked a szezon must-have darabjait.