Ha a fő üzenetét nézzük – a szeretet és a szerelem hirdetését – a legkedvesebb ünnepünk a Valentin nap, mégis országonként jelentősen eltér, mennyire tartjuk fontosnak, hogy ezen a napon azokra gondoljunk, akik közel állnak hozzánk.

A VALENTIN NAP TÖRTÉNETE

A Valentin nap Angliában és Franciaországban a 14. századtól keresztény szokásként jelent meg, emlékezve Szent Bálint (latinul: Valentinius) mártír áldozópapra, aki a jegyesek és fiatal házasok védőszentjeként kezdetben csak a szerelmeseket oltalmazta.

Elbeszélések szerint Claudius császár maga próbálta pogány hitre téríteni Bálintot, aki ellenezte azt a szigorú törvényt, hogy a fiatal férfiak nem házasodhatnak, nőtlenként a hadseregben a helyük. Keresztény szokások szerint titokban összeeskette a szerelmes párokat, így elterjedt, hogy ezek a házasságok szerencsés csillagzat alatt születtek.

Miután a császárhoz is eljutott a hír, börtönbe vetették, ahonnan szeretettel teli üzeneteket küldözgetett barátainak, hogy kitartsanak hitüknél és emlékezzenek rá. A legenda szerint ekkor szövődött szerelem közte és a börtönőr vak lánya között, akinek a hit segítségével visszaadta látását. A császár nem vette jó néven a történteket, február 14-ére elrendelte a kivégzését. Bálint levelet hagyott hátra a lánynak, melyben az állt: “Búcsúzik tőled a te Valentinod”.

HOGYAN ÜNNEPELJÜK A VALENTIN NAPOT?

Angolszász országokból indult az a szokás, ami szinte az egész világot meghódította, hogy már januárban pirosra váltanak az ajándék üzletek. Amíg a szem ellát, hosszú polcokon romantikus, kedves, vagy éppen vicces Valentin napi üdvözlőkártyák sorakoznak: külön férjeknek, feleségeknek, testvéreknek, barátoknak címezve, a legkisebb mérettől az óriás képeslapokig.

Már az óvodákban, iskolában szokás ezeket mindenkinek osztogatni, az igazán fontos csoporttársaknak apró ajándéktárgyakkal, édességekkel együtt.

A felnőttek virágokkal, lufikkal, személyre szabott ajándékokkal, ékszerekkel, csokoládékkal, italokkal, gyertyafényes vacsorákkal egészítik ki a gyerekként magukba szívott ajándékozási hagyományt, utóbbihoz az üzletek és online shopok külön Valentin napra célzott ruhákat és csábító fehérneműket kínálnak.

A Föld más országaiban eltérő szokásokkal is találkozhatunk:

  • Olaszországban például ezen a napon a szerelmesek gravírozott lakatot akasztanak a kerítésekre, hidakra. Kívánnak valamit, vélhetően örök szerelmet, aztán a kulcsot vízbe dobják.
  • Finnországban nem ünnepelik a Valentin napot, inkább Barátság napot tartanak (finnül: Ystävänpäivä) február 14-én. Ezen a napon a barátok és az egymáshoz közel állók köszönik meg apró figyelmességgel, hogy a jó és a nehéz időkben is számíthatnak egymásra.
  • Japánban a többi ország szokásaitól eltérően a hölgyek ezen a napon nem kapnak ajándékot, csak az urak. A nők nemcsak a férjüknek, partnerüknek, hanem férfi családtagjaiknak vagy akár kedvelt kollégáiknak is adhatnak Valentin napi ajándékot, ami általában drága, minőségi étcsokoládé. A férfiak a kedvességet a március 14-ei “White Day” alkalmával viszonozhatják, amikor hagyományosan ők ajándékoznak a hölgyeknek fehér csokoládét.

BE MY VALENTINE

Túlzás lenne azt állítani, hogy mindenki lelkesedik a “szívek, szívek mindenhol!” hangulatért, a nyilvánvalóan hatalmas üzletért, így egyre többen keresnek a virág – csoki – képeslap hármasánál eredetibb, vagy csak visszafogottabb ötleteket arra, hogyan emlékezzenek meg a Szerelem napjáról.

Összeszedtünk néhány ötletet, mi hogyan ünnepelnénk a Valentin napot, a Szerelmesek napját:

  1. Randevúzzunk a párunkkal! Sétájunk egy nagyot a belvárosban vagy nézzük meg együtt azt a kiállítást, amit már olyan régóta tervezünk!
  2. Ha tudjuk, vegyük ki az egész napot és menjünk el kirándulni, wellnesezni, páros masszázsra, moziba, koncertre, színházba! A lehetőségek tárháza kimeríthetetlen…
  3. Menjünk el kettesben egy romantikus vacsorára! Számos étterem kínál kimondottan Valentin napi menüsorokat, meghitt környezetben. Főzzünk otthon együtt valami finomat, nyissunk ki egy üveg bort és nézzünk Valentin napi klasszikusokat! A mi abszolút kedvencünk erre az alkalomra:
    a P.S. I love you, Hilary Swankkel és Gerard Butlerrel, valamint a Szerelmünk lapjai (The Notebook), Rachel McAdams és Ryan Gosling főszereplésével.

Szerző

Az OTTO Blog szerkesztői csapata

Az OTTO Blog szerkesztői csapata

Az OTTO Blogon naponta friss inspirációkat találsz divat, otthon és életmód témákban. Felkutatjuk számodra a legújabb stílustrendeket, legyen szó divatról vagy lakberendezésről. Összegyűjtjük neked a híreket és újdonságokat, hasznos tippeket adunk és életmódtanácsokkal látunk el, bemutatjuk neked a szezon must-have darabjait.