Az egyik legérdekesebb ellentmondás a hűvös évszakokhoz fűződő lakásdekorációkban, hogy miközben melegséget akarunk árasztani otthonunkban, bevisszük a kinti hideg természetes motívumait: a barnuló faleveleket, sárguló tököket, száradó faágakat, terméseket.

AJTÓDÍSZEK, ASZTALI DÍSZEK

őszi asztali dísz

Egy bejárati ajtódísz sokat elárul az ajtó mögött élőkről. Már maga a választás is, hogy ajtódísszel vagy ajtódísz nélkül indulunk neki a szezonnak. Ha előbbi mellett döntünk, választhatjuk a készen kapható változatokat, vagy nekiállhatunk mi magunk bogyókat, gallyakat gyűjtögetni, megtervezni egy teljesen egyedi ajtódíszt. Nem kell feltétlenül hatalmas koszorúkban gondolkodni, és ha nincs rá lehetőségünk, hogy az ajtóra akasszunk bármit is, választhatjuk az ajtónállókat, a bejárat két oldalán őrködő őszi kreációkat.

Ha nem szeretnénk kifelé mutatni, mennyire izgatottak vagyunk az őszi hangulattól, alkossunk bentre asztali díszeket, süssünk őszi sütiket, kekszeket. Gyakorlott DIY dekoráció készítők ilyenkor már rég nyitott szemmel járnak-kelnek, egy földre hullott gesztenye, egy különleges formájú üveg, egy szép szalag, de még egy szakadt, öreg kosár is kincs lehet. Az október és a november önmagában annyi természetes hozzávalót kínál, hogy ha nem is érezzük magunkat elég kreatívnak a feladathoz, akkor is pillanatok alatt megteremthetjük a legszebb asztali díszt néhány tálcára pakolt színes zöldséggel, gyümölccsel.

ŐSZI TEXTILEK

Akik komolyan veszik a tavasz-nyár-ősz-tél körforgást, sokkal tovább mennek, évszakváltások alkalmával lecserélik a textileket is a lakásban, beleértve a terítőket, párnákat, ágyneműket, függönyöket, takarókat… Nem kell mindent egyszerre! Ha elkap minket a hangulat, figyeljünk az egyensúlyra! Lehet, hogy bőven elég egy őszi motívumokkal díszített szalvéta a megszokott tányérokhoz, nem kell lecserélni az egész étkészletet terítőkkel együtt. Ha van egy szép meleg hangulatú takarónk, nem kell lecserélni minden egyéb huzatot. Válassz ki idén is egy-két hangsúlyos, otthonoddal harmonizáló darabot, a többit hagyd meg másoknak, vagy hagyd meg jövőre.

FÉNYEK

Szinte biztos, hogy a napunk végére besötétedik, mire hazaérünk, lámpákat kell kapcsolnunk. A rövidebb nappalok is sötétebbek, a hosszabb éjszakák pedig lehangolóak, ha nem használjuk ki a bennük rejlő lehetőségeket, például hangulatvilágítással, őszi illatgyertyákkal, aromalámpákkal.

Melegebb estéken a kertek, teraszok, erkélyek még kihasználhatók, takarókba bugyolálva, szabad levegőn inni a fűszeres forró teákat, lattékat, szüret után kóstolni a mustot, érezni az év végén virágzó növények illatát, igazi őszi hangulat, amit tovább fokozhatunk színes mécsesekkel, fényfüzérekkel, gyertyákkal. A legegyszerűbb teamécsest is gyorsan feldobhatjuk, ha őszi termények vagy illatos fűszerek közé tesszük, ha almába vagy sütőtökbe vágott lyukakba dugjuk. Használjunk minél több természetes anyagot, és ügyeljünk a tűzbiztonságra.

Millió lehetőség van az őszben, a mintáiban, a színeiben, legyünk részesei mi is a változásnak. Egy kellemes, meleg hangulat megteremtése hihetetlenül olcsó és hihetetlenül egyszerű, megéri az odafigyelést.

Szerző

Az OTTO Blog szerkesztői csapata

Az OTTO Blog szerkesztői csapata

Az OTTO Blogon naponta friss inspirációkat találsz divat, otthon és életmód témákban. Felkutatjuk számodra a legújabb stílustrendeket, legyen szó divatról vagy lakberendezésről. Összegyűjtjük neked a híreket és újdonságokat, hasznos tippeket adunk és életmódtanácsokkal látunk el, bemutatjuk neked a szezon must-have darabjait.