A legkisebb erkélyen is öröm kertészkedni. Kintről és bentről is látványos az eredmény, kellemes hangulatúvá teszi a rideg kőpadlót és vaskorlátokat, ügyesen tervezve pedig szépen takar, kialakítható egy meghitt, pihenésre alkalmas terület.

Gyönyörködhetünk az új hajtásokban, a frissítő esőt magukba szívó növényekben, tarka-barka virágokban, és persze kreatívkodhatunk a ládákkal, cserepekkel, terméseket megjelölő táblákkal, kerti világító füzérekkel és egyéb dekorációkkal.

Mire van szükségünk a balkonkertészkedéshez?

Először is általános virágföldre kis (mű)trágyával keverve. Ha kötött a talaj, homokkal vagy tőzeggel lehet lazítani, hogy könnyebben fejlődjenek benne a fűszernövények, virágok.

Aztán ültetőládára, virágcserépre, balkonládára, tápoldatra, kis méretű ásóra, ültetőkanálra, kézi gereblyére. A kesztyű és a mulcs opcionális, előbbi a kezünket védi, utóbbi pedig a talajt a kiszáradástól, így nemcsak dekoratív, de praktikus is. Beszerezhetünk egy kisebb, de hosszú csőrű locsolókannát is vízszóró fejjel, lényegesen könnyebb és kíméletesebb vele célirányosan öntözni, mint műanyag flakonnal vizet zúdítani.

© creativefamily @ adobe stock

Mikor van itt az ideje a növények kiültetésének?

Célszerű várni a növények elültetésével addig, amíg túl vagyunk az utolsó tavaszi fagyokon. A lakásban már korábban is elkezdhetjük a palántanevelést, de csak áprilisban ültessük ki őket a szabadba.

Ha van elég helyünk a lakásban a gyengébb vagy kényesebb növényeket fokozatosan szoktassuk ki. Eleinte csak a melegebb napokon tegyük ki őket néhány órára, később a nappalokat töltsék kint, de éjszakára vigyük be őket, majd ha már elég erősnek látjuk a töveket, tegyük a ládákat a végleges helyükre.

Mit ültessünk?

Ez függ a rendelkezésre álló erkély/terasz/loggia méretétől és fekvésétől, illetve a saját igényeinktől. Másképp kell terveznünk, ha takarni vagy árnyékolni szeretnénk, ha kisebb dzsungelt akarunk kialakítani, és más szempontok szerint ültetjük be az erkélyt, ha csak jelképesen szeretnénk egy-egy dekoratív növényt a kültéri bútoraink mellé.

Vannak, akik csak zöld növényeket ültetnek, mások virágokra, színkavalkádra vágynak, és vannak olyanok is, akik a konyhában szeretnék felhasználni a saját maguk termesztette zöldségeket, gyümölcsöket.

Napfényes balkon

A déli fekvésű, napsütötte erkélyt nem minden növény szereti. Ha ilyen balkonunk van, válasszuk azokat a virágokat, amelyek mediterrán vidékeken honosak: pl. muskátli, petúnia, iszalag (clematis), krizantém, aloe vera, levendula, murvafürt (bougainvillea), pistike, büdöske, körömvirág. A hibiszkusz télen nem tartható az erkélyen, csak akkor válasszuk, ha tudjuk hol teleltetni, a leander is mutatós balkonnövény, de jó, ha tudjuk, minden része erősen mérgező, vigyázzunk, ha kisebb gyerekek vannak a családban. Fűszernövények közül a metélőhagyma, bazsalikom, menta, kakukkfű, oregánó, gyümölcsök közül a citrusfélék és a kivi szeretni fogja a helyét.

© 7monarda @ adobe stock

Félárnyékos balkon

Olyan növények valók ide, amelyek a napos erkélyen kiégnének: álló, futó és félfutó muskátlik, amiknek kisebb a virághozama, de jól tűrik a kevesebb fényt és a szelet, illetve buja virágos növények, hogy felélénkítsék az árnyékos helyet: hortenzia, begónia, árnyékliliom fukszia, díszdohány.

Árnyékos balkon

Kevés növény érzi jól magát teljesen árnyékban. Mégsem kell lemondanunk a kertészkedésről, örökzöldek között bőven találunk olyanokat, amik ilyen körülmények között is boldogan fejlődnek, ráadásul sokkal kevesebb dolgunk lesz velük, és garantált, hogy az év minden napján zöldellni fognak. Leginkább a méretükre figyeljünk, egy néhány négyzetméteres erkélyt teljes kilátással együtt hamar el tud foglalni bármelyik fenyőféle. Cserjék közül válasszuk a kisebbeket. A törpe örökzöldek lassú növekedésűek, ugyanakkor különleges színűek és formájúak, mutatósak lesznek csoportban és különállóan elhelyezve is.

Balkonon termeszthető zöldségek, gyümölcsök

Egy-egy tő paradicsom hozama jól esik egy nyári reggelihez. De ültethetünk retket, paprikát, chilit, uborkát, cukkinit is, sőt gyümölcsök közül az eper, ribizli, málna is szépen megterem a napos erkélyen. Ha kezdők vagyunk, vásároljunk életerős palántát és töveket, hogy sikerélményünk legyen, a magról ültetés számos buktatóval jár, érdemes jó előre utánaolvasni, videókat nézni róluk, tapasztalt ismerősöktől tanácsokat kérni, és nem feladni, ha mégsem sikerül.

Virágzó balkon márciustól októberig

Ha ügyesen kombináljuk a növényeket, mindig színes lesz az erkélyünk. Kora tavasszal nyílik a krókusz, györgyike, nárcisz, ültethetjük őket rétegesen is egy cserépbe: amint a krókusz elvirágzott, következnek a nárciszok, májustól a tulipánok. Nyáron kombináljuk a rövid és hosszú virágzási idejű növényeket, hátra a hosszabb, előre a rövidebb szárúakat, őszre pedig várhatjuk a margaréta és az őszi rózsa virágzását.

2019.03.29.

Szerző

Az OTTO Blog szerkesztői csapata

Az OTTO Blog szerkesztői csapata

Az OTTO Blogon naponta friss inspirációkat találsz divat, otthon és életmód témákban. Felkutatjuk számodra a legújabb stílustrendeket, legyen szó divatról vagy lakberendezésről. Összegyűjtjük neked a híreket és újdonságokat, hasznos tippeket adunk és életmódtanácsokkal látunk el, bemutatjuk neked a szezon must-have darabjait.